Nocna owsianka czyli szybkie i pożywne śniadanie

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Z rana nie zawsze jednak mamy czas na to, aby sobie je przygotować i zjeść na spokojnie. Zdarza się, że wychodzimy bez śniadania, przez co kupujemy w sklepach przypadkowe, często niezdrowe przekąski. Owsianka to posiłek bardzo odżywczy, sycący i daje nam mnóstwo energii. Poznaj jej nocną wersję, która pozwoli Ci zaoszczędzić sporo czasu.

Nocna owsianka bez gotowania

To świetny pomysł na wykorzystanie bardzo wartościowych płatków owsianych. Nocną owsiankę robi się wieczorem, nie wymaga gotowania, dlatego jest bardzo szybka w przygotowaniu. Płatki przez całą noc pochłoną mleko (lub inny płyn), rano będą więc miękkie i lekkostrawne. Dodatkowo, zachowają wszystkie niezbędne witaminy i minerały, które są nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. Rano wystarczy wyjąć pojemnik z owsianką z lodówki i zabrać go ze sobą zarówno do pracy, jak i szkoły. 

Co potrzebujemy do przygotowania nocnej owsianki?

Przyda nam się pojemnik lub słoik. Potrzebujemy także płatki owsiane, najlepiej górskie. Składniki, których użyjemy do przygotowania owsianki powinny być dopasowane do naszych indywidualnych potrzeb smakowych.

Potrzebujemy:

– mleko, jogurt naturalny lub napój roślinny (idealny dla wegan),

– ulubione owoce lub musy owocowe,

– orzechy, nasiona, bakalie, kakao lub wiórki kokosowe,

– opcjonalne cukier, erytrol, ksylitol lub miód.

Jeśli zależy Ci na owsiance wysokobiałkowej, śmiało można dodać odżywkę białkową. 

Sposób przygotowania

Płatki wsyp do pojemnika lub słoika. Owoce należy pokroić lub zblendować – wedle uznania. Orzechy, bakalie, nasiona oraz owoce dorzucamy do płatków. Całość zalewamy wybranym przez nas płynem. Jeśli lubimy bardzo słodkie owsianki, możemy także użyć dowolnego słodzidła. Kiedy w naczyniu znajdą się już wszystkie składniki, całość należy porządnie wymieszać i wstawić do lodówki na całą noc. Rano owsianka będzie gotowa na to, aby wszędzie zabrać ją ze sobą i móc cieszyć się bardzo smacznym, pożywnym śniadaniem. 

About the Author

You may also like these